Strona główna Z życia wzięte Zdrowie Dlaczego warto stosować TRAN

Dlaczego warto stosować TRAN

Tran, czy olej z wątroby rekina? Jak działają i czym różnią się te dwa produkty? Zobacz, jak Twój organizm funkcjonuje po zastosowaniu tego produktu.Tran jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania serca oraz odporności.

Zapewne każdy z Was słyszał o różnych właściwościach tranu. Jest to olej, który może pochodzić z wątroby dorsza, czy nawet wątroby rekina. Wybór mamy bardzo obszerny, ale który tran działa najlepiej? Pytanie to jest trudne, ponieważ wielu producentów rozcieńcza swoje produkty, a co za tym idzie są bezużyteczne. Pod koniec artykułu wskażę, czym się sugerować przy wyborze tranu, a także podam parę przykładowych, godnych uwagi produktów.

Co zawiera tran?

Przede wszystkim tran zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej z wątroby dorsza i rekina zawiera ważne kwasy, do których należą EPA, DHA, a także omega 3, 6. To one są odpowiedzialne za prawidłową krzepliwość krwi, wspomagają pracę serca oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.

W składzie tranu możemy również znaleźć witaminy A oraz D. Mają one duży wpływ na nasz wygląd, odpowiadają za mocne włosy, paznokcie, poprawiają cerę i nawilżają oczy. Ponadto witamina D znakomicie wpływa na kości (stają się mocniejsze), a także reguluje metabolizm. W tranie możemy również znaleźć witaminę E, która przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia.

Warto również powiedzieć nieco o kwasach tłuszczowych omega 3 oraz 6. W tranie występują one w najkorzystniejszych proporcjach 1:4. Trzeba przyznać, że dieta przeciętnej osoby nie jest tak skomponowana, by dostarczyć do organizmu kwasy omega w takich proporcjach. Proporcja ta jest bardzo ważna z jednego powodu, gdy w naszym organizmie jest za dużo kwasów Omega 6, to kwas Omega 3 zaczyna go wypierać, a to przyczyni się do zmniejszenia reakcji na enzymy mające na celu hamowanie istniejących stanów zapalnych.

Jakie są właściwości tranu?

Tran ze względu na liczne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia.

1. Wzmaga pracę układu odpornościowego.

Tę właściwość zawdzięczamy obecności kwasów omega, to one pobudzają organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych. Tran posiada również witaminą A, która uszczelnia błony śluzowe, dzięki temu drobnoustroje nie przedostają się do wnętrza organizmu. Warto pić tran w okresie wzmożonej zachorowalności (jesień, zima).

2. Rozwój organizmu.

Kwas DHA jest bardzo ważnym budulcem dla naszego mózgu, ponadto przyczynia się on do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie tranu poprawia koncentrację oraz pamięć. Ponadto tran ze względu na swoją bogatą zawartość dba o narząd wzroku, a także wspiera prawidłową pracę serca.

2. Układ krążenia
Regularne spożywanie tranu zapobiega licznym chorobom związanym z układem krążenia oraz naczyniami krwionośnymi. Ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu, arytmii serca, stabilizuje ciśnienie, a nawet uśmierza ból migrenowy i przyczynia się do blokowania jego powstawania.
4. Wzmacnia kości.

Tran wzmacnia nie tylko strukturę kości, ale również zębów. Dlatego też wiele osób poleca spożywanie tranu małym dzieciom.

5. Odmładza.

Regularne spożywanie tranu przyczynia się do regeneracji naskórka, a także poprawia jakość oraz wytrzymałość włosów i paznokci. Ponadto niweluje trądzik i inne zmiany skórne.

Te wszystkie korzystne właściwości kryją się w tranie, który został wyprodukowany z wątroby dorsza. Taki tran zmniejsza ryzyko powstania komórek nowotworowych. Dzieje się tak ze względu na obecność skwalen, alkiloglicerolów i alkoksyglicerolów. Według badań regularne spożywanie oleju z wątroby rekina powoduje wzrost interferonu o 64 procent. Ponadto wzrostowi ulega czynnik martwicy nowotworu TNF o 26 procent.

Który tran oraz olej z wątroby rekina jest najlepszy?

Zacznijmy od tranu. Przede wszystkim przy jego wyborze powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zawartość kwasów EPA, DHA oraz omega 3 i 6. Im więcej, tym lepiej. Najpopularniejszy tran pochodzi od firmy Mollers, jednakże wcale nie ma takiego dobrego składu. Można znaleźć inne produkty, które posiadają znacznie większe zawartości wcześniej wspomnianych kwasów. Minimalne zawartości kwasów powinny kształtować się na mniej więcej takim poziomie:

  • DHA – 400 mg,
  • EPA – 300 mg,
  • kwasy omega – 160 mg.

Osobiście mogę polecić tran od producenta Doppel Herz. Posiada on największe stężenie kwasów na tle konkurencji. Ponadto jego skład wzbogacony jest o większą ilość witamin! Produkt oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych barwników, aromatów, czy konserwantów. Jest on bezpieczny dla dzieci od 3 roku życia, a nawet kobiet w ciąży.

Przy wyborze oleju z wątroby rekina musimy sprawdzić zawartość skwalen i alkiloglicerolów. Oczywiście im więcej, tym lepiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here