Na Podkarpaciu jest przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do 2-3 hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Rośnie zainteresowanie winnicami

Zainteresowanie winnicami w woj. podkarpackim rośnie. Poprawia się też jakość usług, np. coraz więcej winnic zapewnia noclegi i wyżywienie – mówi prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.

Dodała, że „turystów zwiedzających regiony winiarskie w winnicach południowo-wschodniej Polski można spotkać niemal codziennie”. „Zazwyczaj spotkania są wcześniej planowane. Wiele osób do winnic zagląda, np. przy okazji pobytu w Bieszczadach czy Beskidzie Niskim” – powiedziała Wawro.

Coraz więcej winiarskich szlaków

Zwróciła uwagę, że „na Podkarpaciu stopniowo powstają lokalne szlaki winiarskie, coraz lepiej oznaczone i wspólnie promowane”. „Oferują one odwiedzenie kilku, a nawet kilkunastu winnic. Poza lokalnym winem proponują także specjały kuchni regionalnej i atrakcje turystyczne. Powstanie szlaków winnych coraz częściej wspierają lokalne samorządy, widząc w nich szanse na rozwój gospodarczy regionu” – mówiła prezes.

Zdecydowana większość podkarpackiego wina sprzedawana jest bezpośrednio u winiarza. Często w połączeniu z degustacjami, zwiedzaniem winnicy i przetwórni. Turyści dowiadują się również o tym, jak wino powstaje. „Zainteresowanie naszymi winnicami rośnie, ale poprawia się też jakość usług, np. coraz więcej winnic zapewnia noclegi i wyżywienie. Kilka lata temu takich gospodarstw było kilkanaście” – zaznaczyła Wawro.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

Początki upraw sięgają X wieku

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas masowo przywożono do Polski.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here