środa, Październik 24, 2018
Strona główna Uncategorized Sok z brzozy -dar natury

Sok z brzozy -dar natury

Sok z brzozy to w 95 procentach woda. Pozostałe 5 proc. to niezwykły ładunek witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, zwłaszcza po okresie zimowym. Jak go uzyskać, nie krzywdząc przy tym drzewa?

 Sok z brzozy pozyskuje się przez przecięcie kory i dostanie się do warstwy drewna. Kora brzozy jest dość miękka i cienka. Nie wymaga to więc ani specjalnych narzędzi ani umiejętności.

Z rozpoczęciem nowego okresu wegetacyjnego korzenie zaczynają na nowo tłoczyć soki w górę pnia do gałęzi, a ostatecznie do pąków. Wytwarza się parcie korzeniowe, czyli stałe ciśnienie pchające wodę i sole mineralne. Po pojawieniu się liści proces traci znacząco na intensywności. Dlatego początek wiosny jest najlepszym okresem na zbiór soków z drzew.

Ważną informacją jest również fakt, że soki w pniu przepływają w większej ilości po doświetlonej, ogrzewanej słońcem południowej stronie. Dlatego zaleca się nacinanie pnia właśnie po tej stronie.

Metoda 1 – Nacinanie pnia

Wykonując cięcie za pomocą ostrej siekiery lub noża na głębokość od 0,5 do 2 cm przebijamy się do tkanki przewodzącej(starsze egzemplarze mogą mieć grubszą korę. Można też nacinać korę w zagłębieniach, gdzie jest najcieńsza). Najlepiej wykonać cięcie pod kątem, a idealnie nacinać pochylony odcinek pnia tak, aby sok spływając kapał siłą grawitacji prosto do naszego naczynia. Moim zdaniem najlepsza metoda, gdyż tworzy płytkie łatwo gojące się rany, a sok płynie dość szybko.

Metoda 2 – Wiercenie w pniu

Pień brzozy ma miękkie drewno. Za pomocą ostrego szpikulca, gwoździa lub wiertła łatwo możemy wykonać otwór. Głębszy otwór uszkadza więcej naczyń i sok spływa obficiej, jednak tego typu rany goją się dużo gorzej i sprzyjają infekcjom grzybiczym. Spływający sok można zbierać poprzez zbieranie spadających kropli lub przez wężyk, który możemy wetknąć do stworzonego otworu. Widziałem osoby, które wykonywały otwory gwoździem i wtykały do nich słomki plastikowe prowadzące sok do naczynia zbiorczego. Wiele osób stosuje rożnego typu przedłużki jak miedziane rurki, metalowe rynienki czy tradycyjne rynienki wykonane z przepołowionych pędów bzu oczyszczonych z wnętrza.

Ta metoda była stosowana dawniej tylko przez dzieci w ramach rozrywki. Jest to metoda mniej wydajna od poprzednich jednak najprostsza i podobno pozwalająca uzyskać słodszy sok. Wyszukujemy średniej grubości gałązkę i ścinamy ją pod kątem. Następnie nakładamy na nią butelkę lub podstawiamy naczynie i przymocowujemy tak, aby sok trafiał do naczynia.

Życzymy zdrowia  i smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here